Friday, 30 November 2012

Air Barli Dapat Mengatasi Masalah Kencing Kotor ..


salam ...

hey korang :) jengjengjengg .. cuba teka , kali ni ,apa yang Anis akan kongsikan ? dah tau kan ? Topik Hari ni tentang ,'' CARA MENGATASI MASALAH KENCING KOTOR '' , ini kerana ,Anis sendiri pun dah ada pengalaman masa tahun 2007,masa tu anis baru Darjah 3 ,

Anis selalu mengalami masalah kencing tak lawas & sakit perut , dan KINI , anis dapat mengatasi masalah tersebut dengan mengamalkan minum AIR BARLI ,tapi , sejujurnya anis tak suka minum air tersebut sebab buahnya rasa macam nasi , so anis pikir , air yang anis minum tu air daripada nasi .. haha ... 

anis tau yang anis kena kencing kotor tu sebab , masa tu dah tak tahan menanggung sakit perut tiap2 malam , so ayah anis bawak pergi klinik yang berdekatan , then Doktor kat situ bgtau yang anis terkena jangkitan kencing kotor...masa tu ,doktor tu suruh test air kencing , so tahu laaa ... 
ada jugak doktor tu bgtau yang anis ni ade kencing berdarah , so doktor tu terus saran kan supaya anis mencuba minum air barli , so start malam tu , mak anis trus suruh abang anis beli biji barli tu , setiap kali tengahari dan malam , mesti kena minum , dan sekarang telah terbuktinya bahawasanya air barli ni memang mujarab .. so , let's try it :P 


Bagi sesiapa yang ada masalah kencing kotor ini , anda boleh cuba cara anis ni , dan ia memang mujarab sebab anis sendiri yang pernah alami masalah KENCING KOTOR ini..jom ikut step ni : 


1 . sediakan Biji Barli

boleh cari atau beli dikedai yang terdekat atau berhampiran dengan rumah korang ...

2. Rebuskan Biji Barli tersebut

korang boleh masukkan helaian daun pandai untuk mendapatkan haruman didalam minuman korang...

3. Tambahkan sedikit Gula

Air barli ni memang tawar , so kalau nak bagi dia rasa manis-manis tu , korang boleh tambahkan gula untuk menyedapkan minuman korang ...

4. boleh tambahkan apa2 perisa

kalau anis , dulu masa darjah tiga , mak anis buatkan air barli ni dengan tambah perisa Sirap sebab mak anis tahu anis tak suka minum kosong je,


haa ..senang je caranya .. ?
dulu , anis kalau nak minum air barli ni punya la susah ...sampai pernah sekali , anis buat minum tipu2 , padahal tak minum pun , tak ke teruk sampai mcm tu skali ... so korang yang alami masalah yang sama mcm anis ni , jgan tiru pulak aksi anis ni , minum je lah tiap2 hari :)hasilnya , korang akan lihat sendiri , hari demi hari , masalah ni akan selesaii dan korang tak perlu derita sakit perut gara-gara alami kencing kotor ni .. ...

SEKIAN :)

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Monday, 26 November 2012

GULA-GULA YANG SEMAKIN PUPUS

kalau korang pernah makan gula-gula sebegini ,sila angkat kaki :) dulu , Anis slalu makan gula-gula ni , tapi skrang nak jumpa , punya lah susah .. tp beberapa hari yang lepas , tiba-tiba terjumpa gula-gula zaman kanak-kanak ni :) korang mesti pernah mkn kan ? jangan tipu ... anis penyek nanty klau tipu :P

1.
ha...yang ni dulu Anis panggil gula-gula 'Duit syiling' sebab bentuk dia mcm duit syiling .. mesty korang pun sama kan ? rasanya mcam masam-masam manis tu kan ? sedap ... lama tak jumpa ni 

2.
kalau yang ni pulak , gula-gula susu :) rasanya manis dan mmng sedap :) anis dulu suka pilih perisa chocolate & cofee :) yang ni pun skrang susah nak jumpa .. so saddd :( 

3.
yang dekat atas ni , favourite anis , sebab dalam bekas dia , ada mcam serbuk manis atau dipanggil gula icing :) sedap sangt :) dulu anis suka cicah-cicah gula-gula yang ada dalam bekas ni dengan gula icing tu :) sebab rasanya masam2 manis :) 

4.
yang ni pula , anis slalu panggil cokelat-itam .. haha sebab warna coklat ni gelap .. haha biasa la ,time tu budak2 lagi .. so apa nama chocholate yang dimakan , suka ati je nak campak nama glamour sendiri .. haha :P 

5.
dekat atas ni , nama dia gula-gula NANO~NANO..dulu , kalau ada iklan gula-gula ni , mesti ada lagu dia ..korang boleh dengar dekat sini : 


video

6.
gula-gula dkt atas ni , nama dia ''WHITE RABBIT''...rasa dia anis dah lupa sbb dah lama tak makan .. tp anis rasa sedapp .. dulu , anis slalu makan ... skrang ni dah jarang , sebab bak kata anis ''dah nak pupus'' 

7.

yang ni pula , gula-gula BeLo .. rasanya sedap .. sebab ada inti atau cecair coklat dalam gula-gula ni :) 

8.
okay ..yang ni terakhir .. Act banyak lagi .. tp baru jumpa yang ini .. haha ... yang dekat atas ni , gula-gula ini dipanggil TORRONNE .. rasa berangin je bila makan :) 

okay dah ... :P sampai sini je .. kalau ada serba-sedikit anis jumpa gula-gula zaman dulu .. nanty anis share lagi kay :) paapaii :* 




Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

AKU DAN DURIAN ^^

ding dong :) Assalamuallaikum :)

sudah sekian lama tak update blog ni , dah nak berhabuk rasanya .. jom kita tiup habuk ni ramai-2 .... purfff !!!! purffff !!!

semalam....25/11/2012 ,
Anis balik kampung dekat Maran,Pahang :) ada kenduri kahwin sedara mara ... tp Anis tak kenaii , so, buat donno je masa tu :) kejam giloo .. haha ..btw masa on the way , balik kampung tu ..perjalanan sangat selesa ,, 
dalam hati teringat nak makan durian dari kebun Atok anis ,
 so mak & ayah anis trus pergi kebun sebab masa tu ramai cousin anis duduk & makan durian dekat situ .. nyum2 sedap hingga menjilat jari kaki :) rughi tak makan :) *kay sawan dah datang sampai nak jilat kaki :P * masa datang dekat kebun tu , punya lah berlambak-lambak durian yang dikutip .. terkejut ala-ala BERUK :3 haha .. almaklumlah dah terlebih makan durian ..kwang3 :P haha tp disebabkan makan banyak *tak bnyak pun sbnarnya* , anis rasa pening kepala & rasa badan ni turun naik je suhu ni :/ nak tgk tak kebun tu mcm mana ? ala hutan2 je korang akan nampak :P haha . ni ha :

dekat atas ni , act anis tangkap yang dalam kereta sorong je .. yang lain tu bnyak lagi , tp tgh kutip dari pokoknya :) 

nyum2 .. puas hati gila dapat makan durian banyak-banyak mcm ni ... alhamdulillah atok anis ada kebun .... kalau takde , berzaman la kena beli ja .. haha :) sayang atokk :D 

errkkkk *sendawa* 
kay , faham-faham la kenapa sendawa tu yekk .. kenyang sudaa .. perut pun dah macam bola .. , so lepastu balik ke rumah atok & nenek anis yang tak jauh dari kebun  :) dan pada masaa yang sama , mulut pun berbau Durian .. ayoyoyoo .. nasib baik tak kuat :) 

sampai ke rumah , , , terus salam2 dengan makcik,pakcik and all yg ada dekat situ .. then terus masuk bilik dan baring sebab kepenatan ... perghh dalam baring2 tu , tertido 5 minit , itupun tak puas lagi ... hampir-hampir nak mimpi , tiba-tiba , mama anis panggil .. terkejut dan trus bangun .... alololoo .. sian Anis *muka jibek* 

lepas bangun tu , anis rasa nak mandi supaya badan segar & tak rasa pening :) alhamdulillah .. lega sikit rasa :) dalam pukul 10.00pm , Anis bertolak balik rumah Anis :)sampai rumah pukul 2:30am :) dalam perjalanan tu bnyak kali tertido :P tp tak lena mana la .. kejap2 bangun .. 

dalam mengantuk tu , time sampai rumah ,Anis,abang,ayah anis kena angkut Durian dalam beberapa guni .. aiisheemann semput dehh :P 

apa-apa pun , best lah sbb dpt mkan durian bnyak2 and meet cousin at my village:) okay ,keluar dah bahasa rojak tutt :) sampai sini je lah yang anis nak kongsikan , nantykan cerita-cerita gempak dari Anis :) To Be Continue :) he he he 



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Friday, 16 November 2012

kisahhh ? ___ krokkrokk :P

every joy & happiness, sadness tucked all the time. but I'll never tell why I'm sad


setiap diri seseorang pastinya mempunyai kesedihan sendiri , dan masing-masing mesti pendam dalam diri tanpa sesiapa pon tahu termasuk -

# Keluarga 
# kawan baik 

ini kerana setiap apa yang berlaku kepada seseorang , kemungkinan dia tak nak seorang pon terlibat dalam masalahnya .. duka tu biar la dia bawak ke Laut.. , jerit sorang-sorang , baling batu , baling orang ..  dan sebagainya ..

korang pernah tak Alami kesedihan sehingga hilang nafsu makan ? 

  mesti lah pernah kan ? tapi kebiasaannya yang alami kesedihan sehinggakan hilang selera makan adalah remaja yang berumur 14 tahun ke-atas .. betol tak ? dan puncanya hilang selera makan itu boleh dikatakan kerana PUTUS CINTA  ... betol kan ? ya lah , zaman sekarang remaja memang sangat ketara dengan couple2 ni .. boleh dikira lah berapa bnyak remaja yang bercinta ...




dan ... bila bercinta tu ... Fuuuhh ,,, siap update status dekat Facebokk ..  ''TAKEN BY blablaballllaa .. btol kan ? bila dah putus tu pun update status jugak , yang biasa kelihatannya .. cegini bunyi ayatnya '' krokk...krokk '' eh silapp ... mcm ni :

''aku dah single''
''bak pakwe/makwe sorang , aku dah singgle ''
''Fake relay jum ''

APE KE TEROKK NYE BUNYI TU ? *krokkkkrokk*

lailaiiiii ...

Act , tak perlu pun sampai hilang selera makan gara-gara putus cinta , putus sahabat lagi terok kay .. ta payah la nak layan perasaan sampai mcm tuu ... just fikirkan masa depan korang je , sebab itu yang penting supaya korang ta hidup susah ... kayy :D
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Monday, 12 November 2012

Muka Baru ^^

hey guys , Assalamualaikum :)

kini ... 
Blog Anis sudah pun bertukar wajah :) apa macam ? okay ? baru-baru ni , anis ade tukar background hitam kan ? tp kali ni , anis tkar lagi menjadi warna pink + white :)


sebelum di-upgrade ^^ 

nampak ? yang dulu tu agak simple-mimple btol lah kan ? nmpak mcm kosong & takde something yg membuatkan blog anis nmpak kemas :) tapi skarang dah bertukar , maybe yang kali ni nmpak mcm kemas sikit . tp bg anis la .. bagi korang anis tak tau :3 tp harap korang suka la dengan perubahan blog anis ni :) 


selepas di - upgrade

see ! ada bunga-bunga lagi .. hehe :) 
cuba bandingkan mana lagi kemas ? sebelum or selepas ? 
jeng!jeng!jeng! :D
hehe .. tp blog anis ni takde la sehebat blog korang yang *bommm kedebab00m* tu . just simple :) 
harapp korang terhibur .. ceh dah mcm buat konsert dah nk terhibur-hibur :) I means , harap korang suka la dengan perubahan blog anis ni ye :) 



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

CendOL BakAR ^^


salam ... hi korang :) 
new stories by Anis :) kali ni anis nak share tentang hangout di Sabak Bernam baru-baru ni :)

Anis bertolak dari rumah ke sabak bernam pada pukul 10 pagi , pada hari jumaat , bersamaan 9/11/2012 . niat dekat hati ni nak makan Cendol Bakar :) apa pernah korang rasa ? kalau yang tak pernah rasa tu , anis sarankan supaya korang pi try cepat-cepat .. kalau korang tak try , rugi whoo ... sebab dkt tempat yang anis pergi ni lah slah satu tempat cendol bakar yang begitu mengancam dijiwa :) hehe 

korang nak tgk tak mcm mana rupanya cendol bakar yang mengancam dijiwa seperti mana yang Anis ckp kan td ? ni dia : 


nampak ? mengancam dijiwa tak ? hehe , yang tgk cendol ni mesty terliur kan ?  anis yang nk share dengan korang ni pun dah terasa macm nak meleleh air liur ni .. :D 

anis pergi makan cendol bakar ni pun baru first time .. itu pun sebab anis follow kawan baik anis pergi sabak bernam tu sebab nak amik abg dia dari asrama ... time balik dari amik abg kawn anis tu , diorang semua nk pi singgah makn cendol bakar .. perghh mula2 terfikir gak mcm mana ah rupa cendol bakar ni .. adakah dia dibakar ... ? tp yang sebenarnya , yang di bakar tu gula melaka je :) 

oh yaa .. berkaitan nama Cendol tu menjadi CENDOL ''BAKAR'' tu sebenarnya nama bakar tu adalah allahyarham tuan pemilik cendol tu .. Anis ingtkan cendol tu dibakar ... haha ... msty korang yg pernah rasa tu , dalam fikiran korang pun fikir sebijik-sebijik mcm apa yg anis fikirkan ni kan ? yedokk ? jgn tipuuuuu ..... :3 

Untuk pengetahuan korang semua , Cendol bakar ni ada DRIVE-THRU ... alah yang mcm MCD yang slalu korang mkn tu ? whoaa .. hebat btoll ... cendol ni pun boleh RIFIL percuma bak kata tuan tanah tu :) tu yang menjadi special tu :) 

nak bukti ? nah tgk ni : 




 dah tgk ? okay diam & focus dekat lappy korang .. hehe :) seronok tau dapat makan cendol bakar ni :) kalau tak silap beberapa hari haritu , cendol bakar ni ada tersiar di TV .. dalam rancangan MeleTOP .. pernah tgk tak ? alah yang pengacara dia dikendali oleh nabil raja lawak & neelofa tu ? 

kalau korang nak tahu , cendol bakar ni ada macam2 prisa :) nak tahu ? tgk gambar dekat bawah ni : 



Untuk maklumat lanjut bagi sesiapa yang nak makan CENDOL BAKAR ni , dan tak tahu dekat mana tempat cendol ni berada , korang boleh tgk card nii  : 


:D


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Wednesday, 7 November 2012

Gunakan masa dengan betul ?

Assalamualaikumm ......

okay , sekarang dah cuti panjang ... time ni la kita kena guna & ambil masa untuk melakukan aktiviti or anything yang berfaedah untuk diri masing-masing :) haa , korang gunakan masa korang sewaktu cuti panjang ni untuk ape ? adakah hanya sekadar untuk keluar lepak ke tempat-tempat yang best seperti : pavillion ? sogo?sunway piramid ? okay ,, whatever je la kan :P

waktu cuti ni mcm-mcm la perkara yg korang rancang , tak kira lah bersama family or kawan-kawan baik korang .. ken ? ade tak yang balik kampung ? cer angkat kening macm anis -,- *kay mengarut* hhe . ade takkk ? mesty la hade kan ? mangkuk btol anis ni tnye lagi ... seronok je korang dapat balik kampung ..lain la anis :/ sobsobb .. tak balik pun .. baru berangan nak makan durian manyak-manyak sbb skrang ni kan musim durian :D tp tak pun , ayah anis buzy , so takde mase nak balik kampung .. it's okay la Anis .. raya puasa ritu kan doh balik .. jgan le ngade sangat ... :P T_T

time cuti ni korang slalu buat hape ? anis just dok umah & buat ape yang patt je .. . bosangg tahu dok -,- .cuti tahun ni adalah cuti yang buat anis tak tenteram .. tahu kenapa ? yelah , tahun dopan den nak priksa PMR dah .. Asyudahh ... :3 skarang lah masanya nak buat persediaan awal .. doakan anis berjaya eh ...Anis terlalu risau sangt nii ... walaupun lambat lagi masaa ... hopefully anis dapat result yang okay &  takde sebarang tanda2 yang akan membuatkan anis gagall ..

GAGAL TANPA BERUSAHA BERMAKNA
GAGAL UNTUK SELAMA-LAMANYA ! 

so , mulai skrang anis akan prepair mana subject yang anis lemah untuk tingkatkannya supaya menjadi lebih baik & sempurna tanpa cacat cela & sebagainya .. :) Doakan Anis kay :* sayang korang :* 

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Monday, 5 November 2012

How To Delete A blogger Blog ?

okay , sekarang Anis nak ajar cara-cara nak delete blogger blog korang bagi yang serabut dengan blogger yang ade bnyak tu ..

1. korang pergi ke home korang , then pergi ke more options , cari Setting .

2. lepas korang tekan setting , akan ada banyak basic yang nak diedit , so korang tak perlu tekan apa2 yang ada dekat situ kay :)

3. dekat bahagian kiri , di bawah .. ada tulis other kan ? kalau tak jumpa , cari sampai jumpa kay . kalau dah jumpa tu , trus klik kay .

4. bila korang dah tekan , nanty dekat atas skali ada tulis ''blog tools'' , dan korang akan nampak tulisan berwarna biru ''Import blog - Export blog - Delete blog -'' dan korang tekan '' Delete blog '' untuk buang blogger korang tu ..

sekian trima kasih :)

senang je kan ? takde la pening2 nak tunggang terbalikkan kepala korang .. haha .. semoga tips yang Anis berikan dapat memberi manfaat kepada anda semua :) slamat mencuba ;)
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Friday, 2 November 2012

Last Day skolah :/






semalam last day Anis sekolah .. hmm hampa je rasa sbb nak berpisah dgn kawan & cikgu2 sekaliann ... tapi last-last pon boleh tahan ade lah jgk perkara yang nak dibuat bersama .. borak-borak .. tpi borak kosong je , takde makan dan minum :P nak makan pi beli sendiri :P

sebenarnya semalam terkejut jugak whooaa .. sebab memang tidak disangka-sangka kan ,cikgu yang sebegitu garang dekat skola , boleh berborak dengan geng Anis :)  best gilaa wooo .. rugi tak joinn :P haha
macam-macam benda kitorang buat sampai ketawa terbahak2 mcm orang gilakk ... cikgu sangat sporting dengan kitorang sampai boleh jadi sekepala .. ehhh takk takkk ! dekat situ semua ada 6 orang , so Enam kepala :P hehe ...

Dekat sekolah semalam , tak berapa ramai sangat yang hadir , ade berbelas-belas je , padahal murid kelas ade 39 orang .. yang lain tu malas-malas Ziraffah je tu ,,, pikir tidoq jaa .. :D Oleh disebabkan bilangan murid hanya secubit Garam jaa , kelas Anis disuruh bergabung dengan kelas sebelah .. asyudahh ... pi lantaq la kat depa nak buat apa punsss ...

Time rehat .. anis pi beli Bihun Sup buat kali terakhir .. cewahh , last day katakan .. mmng mcm ni .. mcm nak meninggalkan negara ... padahal dok rumah je ... skolah pun brape kilometre je dari rumah ...tp seriously nak mengaku .. sejak Anis skola untuk 2012 ni , anis pergi makan dekat kantin baru 3 kali .. hakhakk :P bukan apa sebenarnya ... mana sempat , anis sekolah petang , so nak solat lagi dah berapa minit ... nak betulkan telekung yang senget benget ..ni pulak nak makan .. sekolah bagi Rehat 30 minit jaaa ... itupun nak kluar kelas lambat ..cuba kira .. solat mengambil masa 15 minit sebab nak beratur amil air sembahyang ,makan dekat kantin mengambil masa lama lah jgk sbb dekat kantin tu manusia semua mcm tah pape .. nak beli makanan bertolak2 macam orang berebut nak dapat duit ... soo nak beli makanan pon rse mcm taknak sbb prangai murid2 mcm tu , suka menolak ...

masa nak balik skolah semua mcm serba salah , kalau boleh tanak balik jaa ... muke masing-2 mcm mintak kaki cikgu je .. haha .. apa2 pon harap , tahun depan dapat jumpa dengan diorang semua & dapat sekelas dengan diorang .. :*
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !