Monday, 24 December 2012

Aku Terpilih !!!

assalamualaikum ... 

semalam , anis ada join segmen Free doodle dari http://www.fizgraphic.com
dan akhirnya anis terpilih jadi peserta doodle tu .. whooaaa tak di sangka-sangka laa...ingtkan
takkan terpilih sebab hari tu abg apit ada ckp nak pilih 100 blogger bertuah ... tp abg apit buat lebih pulak ... yeayy .... 

anis adalah peserta ke 103 dalam banyak-banyak peserta ... nak tgk bukti ?
 ni haaa nis dah siap printscreen lagi :

klik pada gambar untuk lihat lebih jelas

nampak tak ? suka sangat bila terpilih ni :) first time join ni :) dlu pernah tp ade kesilapan semasa letak link :)


lepas ni , kalau korang nak join segmen yang abang apit buat , cepat2 rebut kay , sbb bukan senang nak dpt doodle :) hehe

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Saturday, 22 December 2012

SEGMEN : FREE DOODLE TO ME



hushh ... baru perasan Abang apit buat segmen free doodle ni ... harap-harap masih sempat men-joinnya :)

NickName: AnisFarisya
Warna Doodles: pink




Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Sunday, 9 December 2012

Monyet Kejamm .... blablaaa

assalamualaikum ,
syukur alhamdulillah dengan izin Allah Anis boleh bukak blog & boleh updates story ... rasanya dah dekat seminggu tak tulis cerita ...untuk pengetahuan korang , beberapa hari yang lepas, anis tak boleh nak bukak blog anis & blog orang lain sebabnya bukan kena hack or apa .. sebab Lappy anis ada virus ,, then segera la suruh abang anis buang segala virus H1N1 ape kebende yang ada dalam lappy anis ...hehe , dan alhamdulillah ia dapat dihalau dan di buang dari laptop anis ni , tu yang nak habak mai , takut korang pikiaqq yang anis dah tanak update storyy ,, hehe

okay , so skrang anis nak cerita tentng pengalaman baru time jogging & lepak dengan kawan anis semalam ... 

semalam, 8/12/2012 ... anis saja2 je ajak kawan anis jogging & lepak , so kitorang ta tau nk cari port jogging dekat mana , so kwan anis suggest nk lepak dekat bahagian rumah-rumah orang kayooo ,ceh ,tp anis la paling penakut sebab kawasan situ banyak anjing peliharaan orang , bila kitorang lalu je ade je yang menyalak ..anis trus pegang kwaan anis .. biasa la , anis ni memang penakut dengan haiwan2 ni ,hehe kucing pun anis takut , tah pape kan ? hehe ,, then dekat situ kami jumpa satu taman permainan , tp agak menyeramkan lah jugak sebab taman tu sekitarnya macam hutan-hutanan .dekat situ ada banyak monyet , lagi la buat anis ketar lutut nak duduk dekat taman tu , tp kawan anis kata ''eh tapayah la takut sangat,dia bukan nak kacau kita pun, lek lah '' , dengan rela hati , anis ikut je la tp berkepit jgk dgn kawan anis...

lepas je jumpa port baru , itu pun rasa mcm tak sedap hati sebab sunyi semacam je , oranng pun ade sorang dua je jogging dekat situ , so kitorang ta dduk lama , just tgk tempat2 tu je , sambil duduk tu , kawan anis ajak snap picture , so enjoy je la , then tengah happy2 bergambar , tiba2 ada monyet dari atas pokok baling something dekat kitorang ,so check la ape kebende tu kan , rupa-rupanya ''BUAH DURIAN'' , whoaa ter kejut beruk jugak la sampai bukak langkah beribu-ribu .. haha nasib baik tak bocor kepala kitorang ..banyak kaum kerabat monyet hutan tu dudk dekaat situ , rasa sakit hati jugak dengan monyet nakal tu...  kejam woo monyet hutan tu ,, dengki je ..


harap lepas ni takde la kes baling-baling durian dan sewaktu dengannya ... disebabkan itu , kitorang terpaksa balik ... tp ini lah pengalaman yang paling menakutkan sebab jumpa monyet hutan yang dengki dengan kitorang ,,, hehe 



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Friday, 30 November 2012

Air Barli Dapat Mengatasi Masalah Kencing Kotor ..


salam ...

hey korang :) jengjengjengg .. cuba teka , kali ni ,apa yang Anis akan kongsikan ? dah tau kan ? Topik Hari ni tentang ,'' CARA MENGATASI MASALAH KENCING KOTOR '' , ini kerana ,Anis sendiri pun dah ada pengalaman masa tahun 2007,masa tu anis baru Darjah 3 ,

Anis selalu mengalami masalah kencing tak lawas & sakit perut , dan KINI , anis dapat mengatasi masalah tersebut dengan mengamalkan minum AIR BARLI ,tapi , sejujurnya anis tak suka minum air tersebut sebab buahnya rasa macam nasi , so anis pikir , air yang anis minum tu air daripada nasi .. haha ... 

anis tau yang anis kena kencing kotor tu sebab , masa tu dah tak tahan menanggung sakit perut tiap2 malam , so ayah anis bawak pergi klinik yang berdekatan , then Doktor kat situ bgtau yang anis terkena jangkitan kencing kotor...masa tu ,doktor tu suruh test air kencing , so tahu laaa ... 
ada jugak doktor tu bgtau yang anis ni ade kencing berdarah , so doktor tu terus saran kan supaya anis mencuba minum air barli , so start malam tu , mak anis trus suruh abang anis beli biji barli tu , setiap kali tengahari dan malam , mesti kena minum , dan sekarang telah terbuktinya bahawasanya air barli ni memang mujarab .. so , let's try it :P 


Bagi sesiapa yang ada masalah kencing kotor ini , anda boleh cuba cara anis ni , dan ia memang mujarab sebab anis sendiri yang pernah alami masalah KENCING KOTOR ini..jom ikut step ni : 


1 . sediakan Biji Barli

boleh cari atau beli dikedai yang terdekat atau berhampiran dengan rumah korang ...

2. Rebuskan Biji Barli tersebut

korang boleh masukkan helaian daun pandai untuk mendapatkan haruman didalam minuman korang...

3. Tambahkan sedikit Gula

Air barli ni memang tawar , so kalau nak bagi dia rasa manis-manis tu , korang boleh tambahkan gula untuk menyedapkan minuman korang ...

4. boleh tambahkan apa2 perisa

kalau anis , dulu masa darjah tiga , mak anis buatkan air barli ni dengan tambah perisa Sirap sebab mak anis tahu anis tak suka minum kosong je,


haa ..senang je caranya .. ?
dulu , anis kalau nak minum air barli ni punya la susah ...sampai pernah sekali , anis buat minum tipu2 , padahal tak minum pun , tak ke teruk sampai mcm tu skali ... so korang yang alami masalah yang sama mcm anis ni , jgan tiru pulak aksi anis ni , minum je lah tiap2 hari :)hasilnya , korang akan lihat sendiri , hari demi hari , masalah ni akan selesaii dan korang tak perlu derita sakit perut gara-gara alami kencing kotor ni .. ...

SEKIAN :)

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Monday, 26 November 2012

GULA-GULA YANG SEMAKIN PUPUS

kalau korang pernah makan gula-gula sebegini ,sila angkat kaki :) dulu , Anis slalu makan gula-gula ni , tapi skrang nak jumpa , punya lah susah .. tp beberapa hari yang lepas , tiba-tiba terjumpa gula-gula zaman kanak-kanak ni :) korang mesti pernah mkn kan ? jangan tipu ... anis penyek nanty klau tipu :P

1.
ha...yang ni dulu Anis panggil gula-gula 'Duit syiling' sebab bentuk dia mcm duit syiling .. mesty korang pun sama kan ? rasanya mcam masam-masam manis tu kan ? sedap ... lama tak jumpa ni 

2.
kalau yang ni pulak , gula-gula susu :) rasanya manis dan mmng sedap :) anis dulu suka pilih perisa chocolate & cofee :) yang ni pun skrang susah nak jumpa .. so saddd :( 

3.
yang dekat atas ni , favourite anis , sebab dalam bekas dia , ada mcam serbuk manis atau dipanggil gula icing :) sedap sangt :) dulu anis suka cicah-cicah gula-gula yang ada dalam bekas ni dengan gula icing tu :) sebab rasanya masam2 manis :) 

4.
yang ni pula , anis slalu panggil cokelat-itam .. haha sebab warna coklat ni gelap .. haha biasa la ,time tu budak2 lagi .. so apa nama chocholate yang dimakan , suka ati je nak campak nama glamour sendiri .. haha :P 

5.
dekat atas ni , nama dia gula-gula NANO~NANO..dulu , kalau ada iklan gula-gula ni , mesti ada lagu dia ..korang boleh dengar dekat sini : 



6.
gula-gula dkt atas ni , nama dia ''WHITE RABBIT''...rasa dia anis dah lupa sbb dah lama tak makan .. tp anis rasa sedapp .. dulu , anis slalu makan ... skrang ni dah jarang , sebab bak kata anis ''dah nak pupus'' 

7.

yang ni pula , gula-gula BeLo .. rasanya sedap .. sebab ada inti atau cecair coklat dalam gula-gula ni :) 

8.
okay ..yang ni terakhir .. Act banyak lagi .. tp baru jumpa yang ini .. haha ... yang dekat atas ni , gula-gula ini dipanggil TORRONNE .. rasa berangin je bila makan :) 

okay dah ... :P sampai sini je .. kalau ada serba-sedikit anis jumpa gula-gula zaman dulu .. nanty anis share lagi kay :) paapaii :* 




Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

AKU DAN DURIAN ^^

ding dong :) Assalamuallaikum :)

sudah sekian lama tak update blog ni , dah nak berhabuk rasanya .. jom kita tiup habuk ni ramai-2 .... purfff !!!! purffff !!!

semalam....25/11/2012 ,
Anis balik kampung dekat Maran,Pahang :) ada kenduri kahwin sedara mara ... tp Anis tak kenaii , so, buat donno je masa tu :) kejam giloo .. haha ..btw masa on the way , balik kampung tu ..perjalanan sangat selesa ,, 
dalam hati teringat nak makan durian dari kebun Atok anis ,
 so mak & ayah anis trus pergi kebun sebab masa tu ramai cousin anis duduk & makan durian dekat situ .. nyum2 sedap hingga menjilat jari kaki :) rughi tak makan :) *kay sawan dah datang sampai nak jilat kaki :P * masa datang dekat kebun tu , punya lah berlambak-lambak durian yang dikutip .. terkejut ala-ala BERUK :3 haha .. almaklumlah dah terlebih makan durian ..kwang3 :P haha tp disebabkan makan banyak *tak bnyak pun sbnarnya* , anis rasa pening kepala & rasa badan ni turun naik je suhu ni :/ nak tgk tak kebun tu mcm mana ? ala hutan2 je korang akan nampak :P haha . ni ha :

dekat atas ni , act anis tangkap yang dalam kereta sorong je .. yang lain tu bnyak lagi , tp tgh kutip dari pokoknya :) 

nyum2 .. puas hati gila dapat makan durian banyak-banyak mcm ni ... alhamdulillah atok anis ada kebun .... kalau takde , berzaman la kena beli ja .. haha :) sayang atokk :D 

errkkkk *sendawa* 
kay , faham-faham la kenapa sendawa tu yekk .. kenyang sudaa .. perut pun dah macam bola .. , so lepastu balik ke rumah atok & nenek anis yang tak jauh dari kebun  :) dan pada masaa yang sama , mulut pun berbau Durian .. ayoyoyoo .. nasib baik tak kuat :) 

sampai ke rumah , , , terus salam2 dengan makcik,pakcik and all yg ada dekat situ .. then terus masuk bilik dan baring sebab kepenatan ... perghh dalam baring2 tu , tertido 5 minit , itupun tak puas lagi ... hampir-hampir nak mimpi , tiba-tiba , mama anis panggil .. terkejut dan trus bangun .... alololoo .. sian Anis *muka jibek* 

lepas bangun tu , anis rasa nak mandi supaya badan segar & tak rasa pening :) alhamdulillah .. lega sikit rasa :) dalam pukul 10.00pm , Anis bertolak balik rumah Anis :)sampai rumah pukul 2:30am :) dalam perjalanan tu bnyak kali tertido :P tp tak lena mana la .. kejap2 bangun .. 

dalam mengantuk tu , time sampai rumah ,Anis,abang,ayah anis kena angkut Durian dalam beberapa guni .. aiisheemann semput dehh :P 

apa-apa pun , best lah sbb dpt mkan durian bnyak2 and meet cousin at my village:) okay ,keluar dah bahasa rojak tutt :) sampai sini je lah yang anis nak kongsikan , nantykan cerita-cerita gempak dari Anis :) To Be Continue :) he he he 



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Friday, 16 November 2012

kisahhh ? ___ krokkrokk :P

every joy & happiness, sadness tucked all the time. but I'll never tell why I'm sad


setiap diri seseorang pastinya mempunyai kesedihan sendiri , dan masing-masing mesti pendam dalam diri tanpa sesiapa pon tahu termasuk -

# Keluarga 
# kawan baik 

ini kerana setiap apa yang berlaku kepada seseorang , kemungkinan dia tak nak seorang pon terlibat dalam masalahnya .. duka tu biar la dia bawak ke Laut.. , jerit sorang-sorang , baling batu , baling orang ..  dan sebagainya ..

korang pernah tak Alami kesedihan sehingga hilang nafsu makan ? 

  mesti lah pernah kan ? tapi kebiasaannya yang alami kesedihan sehinggakan hilang selera makan adalah remaja yang berumur 14 tahun ke-atas .. betol tak ? dan puncanya hilang selera makan itu boleh dikatakan kerana PUTUS CINTA  ... betol kan ? ya lah , zaman sekarang remaja memang sangat ketara dengan couple2 ni .. boleh dikira lah berapa bnyak remaja yang bercinta ...




dan ... bila bercinta tu ... Fuuuhh ,,, siap update status dekat Facebokk ..  ''TAKEN BY blablaballllaa .. btol kan ? bila dah putus tu pun update status jugak , yang biasa kelihatannya .. cegini bunyi ayatnya '' krokk...krokk '' eh silapp ... mcm ni :

''aku dah single''
''bak pakwe/makwe sorang , aku dah singgle ''
''Fake relay jum ''

APE KE TEROKK NYE BUNYI TU ? *krokkkkrokk*

lailaiiiii ...

Act , tak perlu pun sampai hilang selera makan gara-gara putus cinta , putus sahabat lagi terok kay .. ta payah la nak layan perasaan sampai mcm tuu ... just fikirkan masa depan korang je , sebab itu yang penting supaya korang ta hidup susah ... kayy :D
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Monday, 12 November 2012

Muka Baru ^^

hey guys , Assalamualaikum :)

kini ... 
Blog Anis sudah pun bertukar wajah :) apa macam ? okay ? baru-baru ni , anis ade tukar background hitam kan ? tp kali ni , anis tkar lagi menjadi warna pink + white :)


sebelum di-upgrade ^^ 

nampak ? yang dulu tu agak simple-mimple btol lah kan ? nmpak mcm kosong & takde something yg membuatkan blog anis nmpak kemas :) tapi skarang dah bertukar , maybe yang kali ni nmpak mcm kemas sikit . tp bg anis la .. bagi korang anis tak tau :3 tp harap korang suka la dengan perubahan blog anis ni :) 


selepas di - upgrade

see ! ada bunga-bunga lagi .. hehe :) 
cuba bandingkan mana lagi kemas ? sebelum or selepas ? 
jeng!jeng!jeng! :D
hehe .. tp blog anis ni takde la sehebat blog korang yang *bommm kedebab00m* tu . just simple :) 
harapp korang terhibur .. ceh dah mcm buat konsert dah nk terhibur-hibur :) I means , harap korang suka la dengan perubahan blog anis ni ye :) 



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

CendOL BakAR ^^


salam ... hi korang :) 
new stories by Anis :) kali ni anis nak share tentang hangout di Sabak Bernam baru-baru ni :)

Anis bertolak dari rumah ke sabak bernam pada pukul 10 pagi , pada hari jumaat , bersamaan 9/11/2012 . niat dekat hati ni nak makan Cendol Bakar :) apa pernah korang rasa ? kalau yang tak pernah rasa tu , anis sarankan supaya korang pi try cepat-cepat .. kalau korang tak try , rugi whoo ... sebab dkt tempat yang anis pergi ni lah slah satu tempat cendol bakar yang begitu mengancam dijiwa :) hehe 

korang nak tgk tak mcm mana rupanya cendol bakar yang mengancam dijiwa seperti mana yang Anis ckp kan td ? ni dia : 


nampak ? mengancam dijiwa tak ? hehe , yang tgk cendol ni mesty terliur kan ?  anis yang nk share dengan korang ni pun dah terasa macm nak meleleh air liur ni .. :D 

anis pergi makan cendol bakar ni pun baru first time .. itu pun sebab anis follow kawan baik anis pergi sabak bernam tu sebab nak amik abg dia dari asrama ... time balik dari amik abg kawn anis tu , diorang semua nk pi singgah makn cendol bakar .. perghh mula2 terfikir gak mcm mana ah rupa cendol bakar ni .. adakah dia dibakar ... ? tp yang sebenarnya , yang di bakar tu gula melaka je :) 

oh yaa .. berkaitan nama Cendol tu menjadi CENDOL ''BAKAR'' tu sebenarnya nama bakar tu adalah allahyarham tuan pemilik cendol tu .. Anis ingtkan cendol tu dibakar ... haha ... msty korang yg pernah rasa tu , dalam fikiran korang pun fikir sebijik-sebijik mcm apa yg anis fikirkan ni kan ? yedokk ? jgn tipuuuuu ..... :3 

Untuk pengetahuan korang semua , Cendol bakar ni ada DRIVE-THRU ... alah yang mcm MCD yang slalu korang mkn tu ? whoaa .. hebat btoll ... cendol ni pun boleh RIFIL percuma bak kata tuan tanah tu :) tu yang menjadi special tu :) 

nak bukti ? nah tgk ni : 




 dah tgk ? okay diam & focus dekat lappy korang .. hehe :) seronok tau dapat makan cendol bakar ni :) kalau tak silap beberapa hari haritu , cendol bakar ni ada tersiar di TV .. dalam rancangan MeleTOP .. pernah tgk tak ? alah yang pengacara dia dikendali oleh nabil raja lawak & neelofa tu ? 

kalau korang nak tahu , cendol bakar ni ada macam2 prisa :) nak tahu ? tgk gambar dekat bawah ni : 



Untuk maklumat lanjut bagi sesiapa yang nak makan CENDOL BAKAR ni , dan tak tahu dekat mana tempat cendol ni berada , korang boleh tgk card nii  : 


:D


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Wednesday, 7 November 2012

Gunakan masa dengan betul ?

Assalamualaikumm ......

okay , sekarang dah cuti panjang ... time ni la kita kena guna & ambil masa untuk melakukan aktiviti or anything yang berfaedah untuk diri masing-masing :) haa , korang gunakan masa korang sewaktu cuti panjang ni untuk ape ? adakah hanya sekadar untuk keluar lepak ke tempat-tempat yang best seperti : pavillion ? sogo?sunway piramid ? okay ,, whatever je la kan :P

waktu cuti ni mcm-mcm la perkara yg korang rancang , tak kira lah bersama family or kawan-kawan baik korang .. ken ? ade tak yang balik kampung ? cer angkat kening macm anis -,- *kay mengarut* hhe . ade takkk ? mesty la hade kan ? mangkuk btol anis ni tnye lagi ... seronok je korang dapat balik kampung ..lain la anis :/ sobsobb .. tak balik pun .. baru berangan nak makan durian manyak-manyak sbb skrang ni kan musim durian :D tp tak pun , ayah anis buzy , so takde mase nak balik kampung .. it's okay la Anis .. raya puasa ritu kan doh balik .. jgan le ngade sangat ... :P T_T

time cuti ni korang slalu buat hape ? anis just dok umah & buat ape yang patt je .. . bosangg tahu dok -,- .cuti tahun ni adalah cuti yang buat anis tak tenteram .. tahu kenapa ? yelah , tahun dopan den nak priksa PMR dah .. Asyudahh ... :3 skarang lah masanya nak buat persediaan awal .. doakan anis berjaya eh ...Anis terlalu risau sangt nii ... walaupun lambat lagi masaa ... hopefully anis dapat result yang okay &  takde sebarang tanda2 yang akan membuatkan anis gagall ..

GAGAL TANPA BERUSAHA BERMAKNA
GAGAL UNTUK SELAMA-LAMANYA ! 

so , mulai skrang anis akan prepair mana subject yang anis lemah untuk tingkatkannya supaya menjadi lebih baik & sempurna tanpa cacat cela & sebagainya .. :) Doakan Anis kay :* sayang korang :* 

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Monday, 5 November 2012

How To Delete A blogger Blog ?

okay , sekarang Anis nak ajar cara-cara nak delete blogger blog korang bagi yang serabut dengan blogger yang ade bnyak tu ..

1. korang pergi ke home korang , then pergi ke more options , cari Setting .

2. lepas korang tekan setting , akan ada banyak basic yang nak diedit , so korang tak perlu tekan apa2 yang ada dekat situ kay :)

3. dekat bahagian kiri , di bawah .. ada tulis other kan ? kalau tak jumpa , cari sampai jumpa kay . kalau dah jumpa tu , trus klik kay .

4. bila korang dah tekan , nanty dekat atas skali ada tulis ''blog tools'' , dan korang akan nampak tulisan berwarna biru ''Import blog - Export blog - Delete blog -'' dan korang tekan '' Delete blog '' untuk buang blogger korang tu ..

sekian trima kasih :)

senang je kan ? takde la pening2 nak tunggang terbalikkan kepala korang .. haha .. semoga tips yang Anis berikan dapat memberi manfaat kepada anda semua :) slamat mencuba ;)
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Friday, 2 November 2012

Last Day skolah :/






semalam last day Anis sekolah .. hmm hampa je rasa sbb nak berpisah dgn kawan & cikgu2 sekaliann ... tapi last-last pon boleh tahan ade lah jgk perkara yang nak dibuat bersama .. borak-borak .. tpi borak kosong je , takde makan dan minum :P nak makan pi beli sendiri :P

sebenarnya semalam terkejut jugak whooaa .. sebab memang tidak disangka-sangka kan ,cikgu yang sebegitu garang dekat skola , boleh berborak dengan geng Anis :)  best gilaa wooo .. rugi tak joinn :P haha
macam-macam benda kitorang buat sampai ketawa terbahak2 mcm orang gilakk ... cikgu sangat sporting dengan kitorang sampai boleh jadi sekepala .. ehhh takk takkk ! dekat situ semua ada 6 orang , so Enam kepala :P hehe ...

Dekat sekolah semalam , tak berapa ramai sangat yang hadir , ade berbelas-belas je , padahal murid kelas ade 39 orang .. yang lain tu malas-malas Ziraffah je tu ,,, pikir tidoq jaa .. :D Oleh disebabkan bilangan murid hanya secubit Garam jaa , kelas Anis disuruh bergabung dengan kelas sebelah .. asyudahh ... pi lantaq la kat depa nak buat apa punsss ...

Time rehat .. anis pi beli Bihun Sup buat kali terakhir .. cewahh , last day katakan .. mmng mcm ni .. mcm nak meninggalkan negara ... padahal dok rumah je ... skolah pun brape kilometre je dari rumah ...tp seriously nak mengaku .. sejak Anis skola untuk 2012 ni , anis pergi makan dekat kantin baru 3 kali .. hakhakk :P bukan apa sebenarnya ... mana sempat , anis sekolah petang , so nak solat lagi dah berapa minit ... nak betulkan telekung yang senget benget ..ni pulak nak makan .. sekolah bagi Rehat 30 minit jaaa ... itupun nak kluar kelas lambat ..cuba kira .. solat mengambil masa 15 minit sebab nak beratur amil air sembahyang ,makan dekat kantin mengambil masa lama lah jgk sbb dekat kantin tu manusia semua mcm tah pape .. nak beli makanan bertolak2 macam orang berebut nak dapat duit ... soo nak beli makanan pon rse mcm taknak sbb prangai murid2 mcm tu , suka menolak ...

masa nak balik skolah semua mcm serba salah , kalau boleh tanak balik jaa ... muke masing-2 mcm mintak kaki cikgu je .. haha .. apa2 pon harap , tahun depan dapat jumpa dengan diorang semua & dapat sekelas dengan diorang .. :*
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Tuesday, 30 October 2012

SEKEJAPNYA ?

ASSALAMUALAIKUM :)

hari ini punya topik SEKEJAPPNYA.. tahu ta kenapa tajuknya sebegitu ... kay meyh rapat2 ... denga Den nak kobaa nii .. :

tahun 2012 sudah hampir berlalu beberapa bulan sahaja lagi ..  SEKEJAPNYA kan .. 
rasa mcm baru haritu orang sambut tahun baru 2012 ... 

 SEKEJAPNYA sekolah dah nak abissss ... tak puas nya sekolah .. rasa mcm nak je sambung skolah tanpa cuti ... tp apakan daya .. semua tu dah nk jadi , so tak boleh nak tolak ketepi .. 

SEKEJAPNYA anis dah besar dan berumur 14 tahunn ...
tahun depan dah nak menghadapi PMR .. gerun je rasa .. Anis rsa mcm not ready untuk jawab PMR tahun depan sebb tahun ni belajar mcm tk masuk apa .. cikgu pun kadang2 datang,kadang2 tak datang ,, disebabkan itu , pelajaran Anis tak masuk dalam otakk ...

kalau diberi permintaan , anis nak sangat putarkan masa dan kembali ke zaman Anis darjah 1 dahuluu :/ bnyak kenangan dengan cikgu2 sekolah rendah semua yg anis rapat ...seronok je rasaa .. 

Hari khamis ni (2/10/2012) , skolah Anis dah start cuti .. betapa sedih je rasaa sbb tahun depan ramai kawan2 anis yang akan pindah jauh dari anis ... hampa hati ni .. ada yang akan masuk asrama , skolah pondok,skolah agama,sekolah kampung,sekolah sukan .. dan bnyak lagi ... kalau boleh anis nak je tahan diorang daripada pindah sbb anis tanak kawan2 anis berkurang ... 

anis harap , kawan2 anis nanti tak jadi pindah .. cehhh ,,, mcm tu skali .. dan walaupun apa terjadi , anis tetap berusaha spya dapat bersama dengan mereka :') Aminnn :) 



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Friday, 26 October 2012

raya Haji :D

ASSALAMUALAIKUM ... :D

eh , hari ni hari ape eh ? eh hari jumaat kan ? asal rasa lain macam je ? kenapa orang sembelih lembu ? ohMay .. baru ingat hari ni hari raya haji :D tak ke teruk sampai lupa hari raya haji ... siapakah orang itu ? Babap satgi :D yang penting tu bukan Anis ... sje je nak buat dialog kat atas supaya nampak ayat tu mcm panjang ala-ala kereta api :D

Apa juadah hari raya korang hari ni ? mesti sedap2 kan ? seronoknya :) tapi raya haji dekat sini takde la semeriah mana ..  Anis & mak anis masak soto je :) eh...tutup mulut .. nanti masuk lalat & kluar air liur :D hehe :)

korang pi beraya mana2 ke ? mesti la kan .. ramai olang buat jamuan makan2 sempena hari raya haji ni :)tapi ..pada yang tak pergi mana2 tu mesti korang ddk rumah je kan :) bawa bertendang (bertenang) banyak2 kay :)

Anis hari ni peligi (pergi) jamuan rumah kawan anis .. tapi sorang je .. punye lah sedap makanan dia ... iaitu Nasi Daging .. hasyudahh terbayang2 :) sedapnya boleh dikatakan macm nak makan sepuas2nya , tapi perut tidak mencukupinya pun adoi untuk menampung keseluruhan makanan tersebut :/ shoo shadd..

stop pasal makanan .. ! nanti air liur terkeluar :D

tadi masa anis lepak dengan kwan2 , ade la snap gambar .. tapi takde la berlambak :) just suka2 :)


Gambar di atas ni , sekadar suka2 :) 


kay tata :D .. ini adalah sekadar perkongsian untuk anda semua :D



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Wednesday, 24 October 2012

TARIAN 2012

hey ! Assalamualaikum :) panjang lebar ni nak crita .. hehe .. cewahh .. tipu je :P .. ingat tak haritu anis adoww cerita yg anis sambung balik masuk tarian tradisional :D hexhexxx :) kalau tak ingat tu buat-buat ingat je lah eh .. yang tak tahu plk .. pura-pura je mcm korang tahu ... hamboii...tuhdiaaa :D

anis & kawan2 buat persembahan bersempenakan Hari Graduasi Sekolah bagi tingkatan 5 di skolah . nak tgk ta gambar tarian tu ? nak tak ? mesti la nak kenn :D

NAH SETEPEK!


dekat atas ni adalah GGG :p 
iaitu geng gila-gila :D sebab time menari diorng selalu jadi gilakkk :D 
cuba teka ? mana satu Anis ? cewahh ..
nampak jelas tak gambar ni ? kalau tak , click pada gambar ni untuk tgk lebih jelas :) 

kay seterusnya, .. nak perkenalkan makwe2 & pakwe2 ni .. 

dari kiri : tengku + bakyah
               Azreen + syarifah
      Ali + shafa
         Hanif + Anis 
               Amir + Syafiqah

see ! anis  pendek kan .. hahahoooo .. mengalahkan adik2 form 1 yang sebelah & belakang (partner tarian) anis tu ... kalau korang nampak ... tiga orang gadis comel & cun yang dari kiri tu adalah form 1 :) partner tarian anis tu pon form 1 .. tinggi kan dia ? amacam ? kalah anis ... hihihiiii....
 anis & kawan anis , Syafiqah je form 2 pompuan ... 

bila lah nak tinggi erkk .. makan calcium banyak2 pon tinggi naik satu inci jekk ... nazak la anis menunggu nya ... hehe .. 

dah la .. sampai sini je nak crite .. malas plk nak taip manyak-manyak ni ,,, sambung lain kali plk ehh ! :P 
assalamualaikum :D

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Monday, 15 October 2012

BuKu MoTiVaSi SeNyUmLaH DIGENGGAMANKU !





Siapa pernah baca buku ini ? kalau pernah , apa yang korang rasa setelah membaca buku ini .. ? 

oh ! yaa .. sebelum tu nak crita sikit ... sebenarnya buku motivasi SENYUMLAH dah ada di genggaman Anis :) Alhamdullilah .. dengan adanya buku ini , anis dapat lupakan kesedihan & tinggatkan senyuman :) 

kenapa Anis beli buku ini ? 

- '' sebab , anis nak lupakan segala kesedihan yang sering anis lalui & tanggung , anis nak menjadi seorang yang tabah & sabar menghadapi ujian ALLAH S.W.T  , ''

sebelum apa-apa , meh sini Anis nak kongsikan dia punya isi sikit-sikit ye .. malehh la nak cerita sampai abis .. sebabnya nanty , korang bosan pulak setiap masa anis update sherita tentang buku ni .. dan berabad la korang tunggu nak abis yee .. 

Tajuk Buku : Senyumlah
Penulis : syed Alwi Alatas
Terbitan : Galeri Ilmu Sdn. Bhd
Muka Surat : 300


Buku terbitan Galeri Ilmu ini mengajar kita cara menghadapi masalah yang melanda dalam kehidupan dengan lebih matang dan bijak. Selain itu, penulis mengajar pembaca menganggap masalah sebagai batu loncatan dalam kehidupan bukan sebagai batu penghalang. Putus asa bukanlah cara penyelesaian yang bijak malah ia mengakibatkan kesan yang sangat buruk kepada sesiapa yang sahaja yang berputus asa. Keluh kesah terhadap masalah yang melanda sering muncul permasalahan-permasalahan kecil yang dihadapi sehari-hari. Jika keluh kesah dibiasakan dalam setiap masalah juga akan mengakibatkan keburukan. Jadi, biasakan menerima segala masalah dengan fikiran positif dan belajarlah menyelesaikan masalah dengan cara yang betul. Ingin mengetahui bagaimana cara menyelesaikan masalah dengan betul? Bacalah buku ‘Senyumlah’ ini, anda pasti menemui jawapannya. 


Setiap masalah itu membantu kita untuk lebih matang dan maju kehadapan apabila kita bijak mengawal dan menghadapinya. Pandanglah setiap masalah itu sebagai keperluan kehidupan dan positiflah dengan setiap pandangan anda kerana anda akan bersemangat dan bergembira walau sebesar mana masalah yang menimpa anda. 

di belakang kulit buku ini , ditulisnya sebegini : 

Mengapa harus membenci masalah dan kesusahan, sedangkan ia tidak dapat dipisahkan daripada kehidupan? Mengapa harus berputus asa saat mengalami kesusahan hidup, sedangkan kemudahan yang Allah janjikan sebagai jalan keluarnya lebih banyak? Mengapa harus berkeluh-kesah, sedangkan apa pun masalah yang dating, ia akan berlalu jua akhirnya? Buku ini ingin membuat pembaca tersenyum dan gembira, walaupun ada masalah dan kesusahan yang sedang dihadapi. Ia mengajak pembaca memahami rahsia permasalahan hidup dan mengetahui bagaimana cara mengatasinya dengan baik.

Ditulis dengan bahasa yang sederhana dan mudah difahami, buku ini disokong oleh banyak kisah serta rajah yang akan memudahkan pembaca memahami isinya. Selesai membacanya, mudah-mudahan pandangan pembaca terhadap masalah dan kesusahan hidup berubah sepenuhnya. Dada akan menjadi lapang, beban terasa ringan, dan bibir lebih mudah tersenyum.

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Saturday, 13 October 2012

Maaf ! Saya Tak Sempurna


kite kena terima hakikat takde benda yg sempurna pun kat dunia ni kan...
tp dlm menjalankan tanggung jawab kat dunia ni...
 
sebagai hamba Allah..
sebagai isteri
sebagai ibu..
sebagai anak...
sebagai kakak...
sebagai kawan...
sebagai cikgu..
sebagai penjual...
sebagai ape2 je la...
 
susah kan nak puaskan hati semua org...
mcm2 expectation org kat kite...
nak buat yg ni,yg tu tak boleh..
nk setel yg tu yg ni tak setel lg..
last2 sume abaikan..
dengan diri sendiri pun terabai...
diri sendiri ni mmg selalu letak kat tmpt yg tak brape nk penting pun..
utamakan org lain dulu...
cuba sedaya upaya, perah seberapa byk kudrat...
try puaskan ati yg lain2..
 
maka dlm usaha yg sehabis daya tu,
jika saya tak sempurna,
saya dengan ikhlas hati nak mintak maaf ..
sebab saya sememangnya manusia yang
tidak sempurna dimata manusia .

saya juga adalah manusia 
yang
selalu di caci , hina dengan segelintir 
manusia yang tidak mempunyai hati perut 
ataupun hati ayam,kambing lembu dan sebagainya !

 
maaf jika aku tak sempurna...


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Fakta Mengenai Perempuan

status ni khas Anis buat untuk kaum lelaki yang ingin mengenal hati & perasaan seorang wanita yang disayangi & kasihi :) if korang (lelaki) nak tahu lebih lanjut pasal perempuan .. semuanya ada dibawah :

1. Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2.. Wanita susah untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayangi (karena itu banyak wanita yang patah hati bila hubungannya putus di tengah jalan).

3.Bila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

4. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang menyukai kamu setengah mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar dengannya karena ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tidak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja.

5.Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

6. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

7. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya sedang memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telepon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat, tetapi sebenarnya dia akan berteriak kerana gembira dan tak sampai sepuluh minit, semua kawan-kawannya akan mengetahui berita tersebut.

8.Sebuah senyuman memberi seribu arti bagi wanita. Jadi jangan senyum sembarangan kepada wanita.

9. Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar, tinggalkan dia karena dia memang tak berminat denganmu.

10. Satu ucapan ‘Hai’ saja sudah cukup menceriakan harinya.

11.Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.jadi,kalau nak tahu rahsia wanita yang anda sukai , tanya saja pada teman baiknya .

12.. Semua wanita menginginkan seorang lelaki yang dicintainya dengan sepenuh hati.

13.Senjata wanita adalah airmata!! jadi , kalau anda biasa melihatnya menitiskan airmata . segeralah berada di sisinya .

14.Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya memberi surprise buatnya (hadiah, bunga atau sekadar kata-kata romantik). Mereka akan terharu dan merasakan bahwa dirinya dicintai setulus hati. Dengan ini dia tidak akan ragu-ragu terhadapmu.

15. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang memberi perhatian padanya dan baik terhadapnya. So, kalau ingin memikat wanita pandai-pandailah amik lorong awal2 :)



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Friday, 5 October 2012

WAH ! DAH BERTUKAR :D

jeng!jeng!!!..nampak tak ape yang lain dari yang lain dalam blog iteww ? nampak tak ? tak nampak , Pendek Umur ... :P

haaa..

yang sebenar-benarnya ,, nak bagi tau yang blog Anis dah bertukar wajahnya ... yang dulu tu dah EX-pired dah .. kali ni tibe-tibe Ter-rajin dan Tersengaja nak ubah suai blog ni.. :D
haha boleh Ter-2 plk .. haha .

nak tanya! nak tanya ! macam mana muka baru blog ni ? okay ta ? ke berserabut ? kalau tak suke takpe , sbb Anis ni takde la sepandai korang yang lebih mengetahui segala-galanya tentang blog :) hehe ... punya lah susah nak fikir nak make-over mcm mne blog Anis ni .. hee :) akhirnya dapat jugak ,,, dengan mengubah background bewarna Hitam , diikuti dengan background post bewarna pink ... ada lawa kah ? ? ? terima kasih kepada sesiapa yang suka ,,, yang tak suka tu takpe ..Anis tak marah lah :)
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Saturday, 22 September 2012

Tarian ヅ

hyepp ,,, kali ni untuk tahun 2012 , anis sambung balik pi masuk tari menari dekat skola ,,,seronok sangt sampai tak terkata-kata lah :D , siapa lah yang takmau serlahkan bakatnya ... sbbnya ia tak datang bnyak kali kan :) dulu anis dah jadi wakil Sekolah & Daerah , tu yang happy sangat sbb dapat sambung menari ..
anis start menari masa tahun 2008 , dari situ anis dapat tahu langkah-langkah tari ni, cuma kalau yang pening sikit tu , time nak ingat step menari ... memang pening abis la :)

 senang tak masuk Tarian ? 

'' senang tak senang itu terpulang pada diri kita jugak,sama ada kita minat dalam bidang tu atau pun tak , kalau minat , senang la ia , kalau tak , memang susah la . tapi kalau kita minat dan tak tau mcm mana nak buat itu dan ini , kena la belajar langkah-langkahnya dari awal...'' 

haa , nampak ? takde la susah mane kalau nak masuk Tarian ni , just practise & practise ,, :)
Anis takde la ''Pro'' mana kalau nak ajar korang , tapi kalau korang mintak ajar , anis boleh je nak ajarkan korang sampai korang pandai aturkan langkar tarian ni :)

untuk kali ni, anis kena practise tarian untuk Majlis Graduasi di sekolah untuk pelajar tingkatan 5 :)
memang majlis tu akan meriah abis la kan , sebab ibu bapa pelajar tingkatan 5 akan hadir bersama-sama pelajar ... mesti gelabah time nak menari nanti kan  :) tapi takpa , itu gelabah semua tu boleh diketepikan , yang penting kena buat betol-betol sebab kenangan itu hanya datang sekali je , takde-nya kalau dah datang boleh diulang balik kan :)

 woahhh ,, belum apa-apa lagi anis dah boleh syok sendiri dah , dan boleh bayangkan macam mana reaksi semua kawan-kawan anis yang menari sekali dgn anis :) tapi untuk tarian ini , bukan menari di kalangan perempuan semua ke hape ,, tapi berpasangan dengan kaum lelaki ... hushh ,, lagi menggigil.....laa :P ..
pulak tu cikgu tari Anis suruh tatap mata Partner yang menari dengan Anis .. ayoyoo .. tak boleh langsung .. kaku kat situ je la ..partner anis ni form 1 umurnya ,,, muda setahun jagung dari anis je la ,,, huhu ,,, senyum pun da mengeletar walaupun di hari latihan :P takpe-takpe , kena la teruskan , sebabnya semua tu dah memang kebiasaan dah anis lalui semua tu : ) hehe 



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Sunday, 16 September 2012

CIRI-CIRI SIFAT LELAKI YANG TIDAK DISUKAI WANITA :

Hi semua , kali ni anis nak kongsikan tentang topik yang tertera di atas , yang mana anis copy dari salah satu blogger yang anis selalu layan , iaitu ><><>PENPATAH<><>< ,
Jom kita Terjah tentang ciri-ciri yang wanita tidak suka tentang lelaki ..

Jadi , dengan niat ''BISSMILLAHIRAHMANIRAHIM '' , anis,


meng-istiharkan , bahawasanya , , , anda harus membaca jugak apa yang anis nak tulis ,, walaupun tak suka kay .. :) 

1. Garang
garang tak bertempat, suka mencarut, suka cari gaduh, cakap kasar, suka marah2 tak bertempat, silap sikit tak boleh… macam ler dia betul semua,
Lelaki perlu menginsafi diri bahawa wanita bukan alat untuk melepaskan kemarahan atau perasaan geram, sebaliknya dihargai dan dilayan dengan lemah-lembut.



2. Ganas
kaki pukul, dengan perempuan pun nak tunjuk kuat sebabtahu perempuan bukan lawannya. Lelaki bersikap ganas memang perkara utama yg dijauhi wanita sebab tak mahu mata biru atau badan lebam-lebam bila dah kahwin. Tidak kasihankah lelaki pada wanita yang lemah? Wanita bu kan lawan lelaki sebaliknya lelakilah yang patut melindungi wanita.



3. Gementar
takut sangat, tak yakin diri sendiri, tak percaya kebolehan diri, bergantung pada orang lain,Contohnya, depan perempuan, lidah kelu sampai ayat yg dilafaz kan pun tak jelas isi butir. Lelaki perlu mengatasi rasa gementar.



4. Gabra
(tak pandai buat keputusan sendiri, ikut pendapat perempuan saja) Perempuan tak suka lelaki yang tiada keyakinan diri atau cepat panik menghadapi sesuatu perkara.



5. Gentleman tiada
langsung tak gentle, pentingkan diri sendiri, ambik kesempatan, Kalau masa bercinta tak gentleman, inikan pula kalau dah kahwin nanti. Lelaki perlulah menghormati wanita selayaknya. Sudah pasti wanita itu juga akan m enghormati lelaki dengan perasaan hormat lagi.



6. Gerumal / (bahasa kedah -bohong atau tipu.)

Suka tipu perempuan untuk kepentingan diri sendiri. Sekali dua boleh maaf, tapi ni berkali2.Lelaki tidak boleh menggunakan alasan bohong sunat utk melepaskan diri sebaliknya belajarlah untuk menjadi jujur dan bercakap benar dengan wanita. Bukankah berani kerana benar, takut kerana salah? Jika asyik membohongi wanita, sudah pasti kepercayaannnya kepada anda akan musnah.



7. Ganggo / 
(keterlaluan- lembut sangat, pemalu sangat, pendiam sangat, macho sangat,)

Perempuan pun naik lemas jika lelaki bersikap keterlaluan dalam sesuatu hal. Cubalah bersikap sederhana dan mengimbangi karektor diri anda dengan baik.



8. Gatal

(miang ke ladi ngan perempuan lain selain dengan isteri/kekasih)Tak boleh tengok perempuan dahi licin atau anak dara, mulalah pasang niat nak mengorat. Anda perlu ingat, kadangkala perempuan berpura2 melayan anda kerana ada udang sebalik batu. Mungkin dia bermata materialistik dan cintakan duit anda sahaja. Fahamilah perasaan isteri atau pasangan anda yang mencintai anda sepenuh hati! Bukankah lebih baik 

menggoda isteri sah anda daripada menggoda perempuan lain yang bukan hak anda.
Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Thursday, 6 September 2012

Cara Buat Header Transparent :)


ha , nih dia cara yang simple untuk Anis ajarkan korang nk buat header transparent ehh ,eh :) jom terjah step di bawah ni : 


1. Buka http://pixlr.com/editor/ . Dia seakan² interface photoshop kan?hoo
2. Pilih "Create a New Image"




3.Masukkan size header korang tu, dan tick 'transparent'.



4. Click File atau terus CTRL + S



5. Select PNG dan click ok. Save macam biasa.



6. Ok, siap! Masukkan file png yang dah disave tu ke dalam photoscape korang ye ^_^



bagi sesiapa yang kurang paham apa yang anis kongsikan ni, korang boleh klik sini ! Tutorial ni pun anis copy dari salah satu blogger :) saje nak shared pengetahuan yang anis baru tahu :) 

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !