Tuesday, 30 May 2017

BANGKITLAH



Hidup merupakan perjalanan yang perlu kita lalui disaat gembira , bahagia , sedih , kecewa sekalipun.
namun setiap perjalanan yang kita lalui , pasti ada ujian yang kita akan lalui . Tujuan aku menulis blog pada saat ini adalah untuk menyeru kalian supaya terus bangkit walau sebesar apa pun ujian itu.

kalian perlu tahu , Allah tidak akan menguji setiap hambanya diluar kemampuan mereka . Buat anda yang sedang diuji , bangkitlah ! teruskan perjalanan hidupmu . jangan terlalu memikirkan hal yang lepas . ia mungkin menyiksa perasaan kita . positive kan mindset kita bahawa semua yang berlaku ada hikmahnya , Allah ingin kita berubah menjadi yang lebih baik . 

Disaat kita diuji , pasti kita berasa lemah , kecewa . tetapi percayalah , disebalik kecewa ,duka yang kita lalui , akan ada kemanisan disebaliknya . 

Buang segala yang menggangu fikiran , majulah kehadapan . kita berhak untuk mendapatkan kebahagiaan . mungkin ada yang sedang gembira disaat kita jatuh , lemah dan kecewa ini . Lakukan perubahan .supaya orang yang gembira melihat kejatuhan kita ni,akan kaku , kelu melihat bangkitnya seorang yang dianggap lemah . 

jika kita jatuh kerana kehilangan seseorang , ingatlah bahawa Allah telah tetapkan segalanya dan kehadiran kita mungkin sekadar untuk mengubah seseorang itu kejalan yang lebih baik . kehidupan akan membawa seseorang pada jalan yang dipilihnya . pilihan yang tepat tidak akan membawa kepada penyesalan .

perkara yang paling mencabar untuk berubah adalah semasa mencari titik permulaan . Dan kerana itu ,ramai diantara kita masih sama seperti dulu .kerap ingat kesedihan yang berlaku,terkenang kisah lalu dan bermain dengan perasaan yang sayu .

ITU BIASA.

cumanya , jika kita mahu jadi yang lebih baik dan lebih cekal hatinya , kita harus bersiap sedia lepaskan segala kenangan usang yang lama . ya , mungkin ada kenangan lama yang manis membuatkan kita sukar untuk maju ke hadapan dan tersungkur sehingga tidak berani untuk mencuba bangkit dari masalah tersebut .

JIKA KITA MAHU BERUBAH,LEPASKAN ! 

jangan biarkan ia tersangkut di cerita yang lama .kenangan lama itu ibarat daun kering yang berguguran . ia mungkin mampu dikutip , tetapi tidak mungkin akan mencantumkannya ke ranting pohon .

niat itu penting . jangan sekadar main2 . sama saja kita bermain dengan keyakinan dan kepercayaan diri kita . nekadlah untuk bangkit . bangunlah dari mimpi dan angan2 . buktikan yang kita mampu bangkit dan berdiri tegap :)



Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

Friday, 6 January 2017

GREEN TEA BOH

Assalamualaikum sekian lama aku tak menulis di blog kesayangan ni ,tiba2 terdetik nk berblogging lagi .Awal tahun 2017 plk kali ni .hihihi lpsni plk brapa lama ntah gap nk berblog haha .ok kali ni rasa mcm nk tulis pasal greentea yang aku minum .

setakat ni,perubahan yg aku nampak memang ada , sebab aku rasa aku consume dh lama ,cuma kdang skip jgk sebulan , 
Image result for green tea boh untuk kurus

okay gambar atas ni la green tea yang aku selalu beli . boleh beli kat pasaraya terdekat ,dan kedai kedai runcit terdekat .

selama aku consume greentea ni secara consistant ,aku dpt rasa perut aku makin hari makin kempis .memang aku minum green tea ni niat nk menguruskan badan . so hari-hari la aku minum ,mula2 tak gemar sangat disebabkan green tea dia ni pahit sikit dari tea biasa .dan tidak digalakkan letak gula . nak sihat kan ?kne la dengar cakap and tekad .

aku selalu minum green tea ni sekali je dalam sehari ,sebab org kata tak elok minum bnyak2,sbb green tea ni mengandungi kafein ,bila dah selalu minum ,apa yang aku rasa ialah , lepas je minum air tu dalam beberapa minit kemudian tu confirm akan ke toilet . maybe proses detox la kan . and kalau kita bersenam lepas minum greentea ni lagi senang pembakaran lemak dia . cepat je rasa berpeluh mcm kau mandi hujan .cewah . 

kedua , aku rasa aku senang je bangun pagi . kalau tidak , dulu nk bangun asik snooze je alarm sendiri hahahha .aip tp jangan pikir tak solat subuh lak . alhamdulillah kita masih menjalankan tanggungjawab sebagai umat islam. biasanya lepas sembahyang tu akan mengantuk balik , tp sekarang ni lepas bangun sembahyang terus tak tidur da . aku pun bukak la tv layan ''TANYALAH USTAZ'' pagi pagi tuh . lepastu layan la ''SELAMAT PAGI MALAYSIA'' .

so dia punya perubahan nak nampak bukan minum sebulan dua , kne minum consistant ,baru akan perasan perubahan dia .so kepada korang yang nak sihat,kurus,nak bagi flat tummy ,boleh la minum dan amalkan green tea dari sekarang .dan 2017 kan ,siapa je tanak kurus .lagi2 perempuan . jangan dok ckp ''esok2 la'' , memang sampai kesudah takkan kurus .hihihihi

Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !