Thursday, 19 May 2016

2016

Assalamualaikum semua yg mengenali diri ini .

entah tiba2 tangan ni gatal je nk menaip panjang lebor gini . sebenarnya , emm tak tau nk nk kabonye mcmne , bila dah masuk 2016 ni , umur aku dah masuk 18 . so paham2 ajelah knapa mood aku down sebegini .kat mana lagi nak luah , kat sini bila kita menaip , mcm kita bercakap dgn diri sendiri jgk . mcm miror ada reflect dari otak ke skrin laptop yg sedang kita tulis ni . hee

last masa Spm haritu , bnyak kali jgk aku termenung . pikir macam2 la otak bercelaru memikirkan lepasni aku kena terima hakikat bahawa aku akan kehilangan kawan2 sorang demi sorang .

masuk je januari 2016 , dimana lepasan SPM tengah sibuk mencari income lebih utk dapatkan duit poket masing2 . semua belajar berdikari takmau guna duit parents . ye lah , daripada kita duduk jadi anak raja kat rumah perabis duit parents , better find the right way utk MASYUKK . haha dapatla jugak kita beli apa yg kita nak dgn duit kita sendiri . orang kata time ni lah kiranya kita dpt first gaji .
tapi , bila semua seronok dapat pegang duit , semua jadi lupa . kawan yang elok2 kita rapat mcm belangkas time skola , semua jadi renggang sebab buzy kerja. nak cuti pun bukan dpt hari sama .

masuk bulan mac , pada 3/3/2016 , result spm yg dirisaukan klua . aku takda la dpt result gempak ,sbb aku bukan pandai mana pun . aku just dapat 1 A je . itupun bm je . sbb dari dulu minat aku dgn subjek BM tak pernah berubah . sebab aku jenis suka buat karangan . subjek paling aku benci adalah mathematics la of course . haha ,aku mmng tahap bebal dalam kira2 mmng slalu ketinggalan . kadang2 tu rasa down sgt knapa la aku susah sgt nk score maths mcm org lain , tp alhamdulillah result spm semua lulus . subjek sejarah pun aku benci , tp boleh lah dapat credit utk subjek tu , padahal sebelumnya payah aku nk lulus . mungkin sbb subjek tu boring bagi aku . berkat cikgu aku yg bersungguh ajar aku smpai lulus, aku buktikan jugak aku boleh lulus .

masuk bulan april , kawan2 lain dgn perancangan masing2 . ada yang plan nk masuk form 6 . nama aku pun tersenarai terpilih masuk form 6 tu . tp minat pada form 6 tu kurang , sbb setahu aku kalau masuk form 6 mmng kne struggle gila utk dptkan pointer yg tinggi . so aku takut aku tak boleh , better awal2 aku undur diri tunggu keputusan UPU keluar .

yang sedihnya , bila keluar upu , nama aku tak berjaya masuk uitm pun . sedih gak . tp lepastu aku dapat tawaran masuk unisel . abah dgn mama punya reaksi aku rasa bersalah sbb menghampakan diorang . bila dapat je tawaran unisel , trus dia suruh aku masuk . siap dengan penuh keyakinan ''masuk terus'' katanya . before result upu klua dlu , abg aku suruh aku apply Masscomm kat uitm . tpi nak buat mcmne , takda rezeki sbb bi aku kurang memuaskan . so bila dh dapat unisel ni , aku cuba je lah apply kos communication & media . atau bahasa melayu nya komunikasi dan media (masscomm).
tup tupp ! memang aku dapat terus , tunggu nk pegi daftar je awal bulan 6 ni . aku start risau jgk sbb bahasa inggeris aku tunggang langgang kalau nk speaking . tak tenang nak tidur , sebabtu aku menaip pagi2 buta ni sambil2 dgr lagu2 sedih konon tak boleh tidur sbb pikir pasal ni . padahal aku tgh sakit gigi . seminggu lebih tak dapat tidur lena .
nak tanak aku kene terima jugak . ikut apa yg family nak yg terbaik utk aku .

tapi aku masih tunggu jugak keputusan politeknik . kalau dapat politeknik , aku mcm nk masuk politeknik je sbenarnya . tp kalau rezeki ke unisel , aku terima je la dgn hati yg terbuka . masuk dunia baru ni , kita kena la blajar benda baru . okk nak sedapkan hati aku sendiri nii ..


Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !