Friday, 3 August 2012

5 MAKANAN PENYEBAB KANSER

HI , ASSAAMUALAIKUM SEMUA .... :)

kali ni Anis nak share tentang penyebab kanser , dan anda sudah semestinya perlu mengetahuinya bagi mengelak kejadian ini berlaku kepada diri anda sendiri ,,

Kanser merupakan penyakit berbahaya yang paling ditakuti oleh kita semua. Sebut kanser semua macam risau tapi berapa ramai yang alert dengan penyakit kanser? Hari ini, saya nak berkongsi beberapa makanan yang anda boleh elak dan cegah dari awal.ini adalah jenis-jenis makanan yang boleh menyebabkan Kanser ! :


HOTDOG :
Mengandungi terlalu banyak Nitrate dan kanak-kanak sebolehnya makan tidak lebih dari 12 hot dogs sebulan. Kalau anda ketagih juga nak makan Hot Dogs, cuba beli jenis yang tidak ada kandungan Sodium Nitrate.
DAGING YANG DIPROSES : 


 Juga mengandungi banyak kandungan Nitrate dan mengandungi kandungan lemak tepu yang menyumbang pembentukkan kanser selain meningkatkan risiko serangan jantung.
DONUT :
HAA ! mesti korang tgk donut ni dalam hati terliur nak jugak makan donut yang sebegini :) donut sememangnya sedap , tetapi Berkemungkinan Donut ini merupakan jenis makanan yang paling teruk menyumbang kepada kanser. Ia diperbuat daripada tepung, gula dan juga minyak yang dihidrogenasikan dan kemudiannya digoreng dalam minyak yang amat panas.
KENTANG GORENG : Seharusnya dipanggil kancer-fries dan bukan french fries. Kentang goreng juga seperti donut yang dibuat daripada ‘hidrogenated oils’ dan digoreng dalam suhu yang amat tinggi. Kentang goreng juga mengandungi acryl amides salah satu bahan penyebab kanser.


KEROPOK,SNACK DAN BISKUT :Juga diperbuat daripada tepung dan gula. Ia juga mengandungi ‘Trans-fat’.


HMM ,tapikan , kalau semua benda yang kita nak makan dan suka makan ,dan ia tak boleh dimakan , lebih baik tak payah makan apa2 , just makan nasi dan lauk pauk nya ,, sebabnya semua benda yang kita suka , ada je yang yang boleh dimakan dan tanda2 yang sukar diterima ,, hmm ,,nasib badannn :P Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

No comments:

Post a Comment

*Jangan tengok je , komen lerr skali :)