Wednesday, 4 September 2013

Gatal tekak ? cara nak merawat Gatal Tekak .

sejak kebelakangan ni , Anis sering mengalami masalah gatal tekak . seksa jugak nak menanggung sampai batuk slow2 pun tak hilang-hilang . biasanya batuk tu kena lepas dengan sekuat hatinya.baru dia hilang & ghaib :P

Gatal tekak yg anis alami ni pelik sikit , dia akan automatiknya datang bila time exam & ada test dekat skolah & tuisyen . tak kira juga dimana pun anis berada,janji suasananya kena sunyi sepi , mmng confirm serangan GT ni datang ..

Dipendekkan cerita , semalam ... cikgu dekat skolah suruh buat test sebb tak lama lagi dah nak PMR , so anis pun focus lah dekat kertas soalan yang diberi , tiba-2 tekak ni rasa lain macam je . rasa mcm ada habuk dekat tekak ni ha , lepas tu automatik batuk trus . perasaan masa tu malu yg teramat sbb orang lain tgh focus buat test , tapi anis sorang je trbatuk-2 . seksa jugak nak menahan batuk tu .. then apa lagi , anis pun lepaskan jugak batuk tu kuat-kuat .. dah tak pikir malu apa dah , janji batuk & gatal tekak tu hilang .

then balik skolah , anis pun terus meng-google cari tips , akhirnya jumpa satu tips dari klik sini , so dapatlah anis tahu cara-2 melegakan gatal tekak :


so , siapa yang nak tahu mcmne merawat gatal tekak , boleh baca sini :

1. Ambil segelas air panas,campurkan satu atau dua perahan limau nipis dan empat camca kicap masin .minum 3 kali seminggu sebelum tidur . kalau boleh jangan buat penuh dalam gelas tu, buat 2/3/4 cm je dari gelas tu :-)

2.Sekiranya tekak anda gatal dan anda sukar bercakap, jangan ‘ ahem ‘ untuk melegakannya. 
Memaksa tekak untuk batuk boleh mencederakan peti suara dan menyebabkan suara menjadi garau , amaran daripada pakar University of Michigan.

3.Mudah untuk melegakan tekak ialah dengan meneguk secawan air. 
Ingat air sangat penting dalam tubuh badan kita.


untuk pengetahuan anda semua , perahan limau nipis dan kicap masin itu sebenarnya sedap .. dia masam-2 gitu . . . anis slalu tak cukup bila buat .. sbb anis mmng suka makanan yang masam2 ni  . first time masa mama anis suruh buat pun , anis rasa mcm tak sedap ... actually sdap rupanya .. haha yummy . 





Terima Kasih Kerana Sudi Membaca !

11 comments:

  1. terimakasih... saya pun hadapi masalah yg sama..

    ReplyDelete
  2. sama-2 :-) selamat mencuba ;-)

    ReplyDelete
  3. kalau tekak gatal saya ambil madu putih dengan perahan asam limau .termasuk batuk yang kerap terjadi

    ReplyDelete
  4. saya menghadapi masalah yg sama...sungguh malu bila terbatuk2 di tempat ramai orang...gatal tekak ni nak datang tak kira masa...macam2 ubat dah saya makan namun gatal tekak terus tak hilang...gatal tangan boleh di garu...tapi gatal tekak ni,nak ke tak nak kita terpaksa batuk jugak...sebab itu saja jalan yg ada untuk meghilang kan rasa gatal tu...batuk pulak x boleh sikit2 gatal x mahu ilang...kena batuk sedaya upaya sampai hilang rasa gatal....kadang2 sampai muntah...kerana terlalu kuat paksaan batuk tu...bayangkanlah bagaimana seksa nya...terima kasih ye kerana sudi berkongsi petua berguna ini...

    ReplyDelete
  5. singgah sini ambil petua. alami masalah sama.. gatal tekak tak hilang-hilang sampai malu jugak asyik batuk je kat opis ni haa, kena batuk sepenuh hati sebab nak hilangkan gatal tu..huhu

    ReplyDelete
  6. Nak sngat try tp kat Morocco ni xde kicap masin pulak huhu

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Kdg kdg sy rsa gtl tkak bila trsdr dri lelap

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

*Jangan tengok je , komen lerr skali :)